I.T. Discussion Community!
-Collapse +Expand
VB.Net
Search VB.Net Group:

Advanced
-Collapse +Expand VB.Net To/From
To/FromCODEGuides
-Collapse +Expand VB.Net Study Test
PRESTWOODCERTIFIED
VB.Net Study Test◄╣
-Collapse +Expand VB.Net Store
PRESTWOODSTORE

Prestwood eMagazine

July Edition
Subscribe now! It's Free!
Enter your email:

   ► Prestwood Certified   Print This    All Groups  
Printable Version Print Answers

VB.Net Study Test

Practice tests to further your career.

Intro

The following study test contains practice certification questions along with a study link for each question.  These questions were prepared by Mike Prestwood and are intended to stress an important aspect. All our practice questions are intended to prepare you specifically to earn your Prestwood certification and generally for passing any certification test as well as prepare you for professional work.

Features:

  • Each question has a popup [Review] link.
  • Hover over answers to reveal correct answer.

29 Questions


Mouse over answers to reveal correct answer.

Beginner

16 Beginner Level Questions

Question #1: True or False?

VB.Net compiles to true Win32 and/or Win64 native code applications that do not require the .Net framework.

Answer:
  • True
  • False
  • Question #2: True or False?

    Although tailored to the .Net framework, VB.Net syntax is similar to VB Classic, ASP Classic, and Access VBA.

    Answer:
  • True
  • False
  • Question #3: True or False?

    The VB.Net multiple line comment is {} as in:

    {
      This is a multiple 
      line comment.
    }
    Answer:
  • True
  • False
  • Question #4: True or False?

    The VB.Net single line comment is ' and REM as in the following examples:

    'Single line comment.
    REM Old school BASIC single line comment.
    Answer:
  • True
  • False
  • Question #5: True or False?

    In VB.Net, you can combine multiple statements on one line as in the following:

    s = "Mike" MessageBox.Show(s)

    Answer:
  • True
  • False
  • Question #6: True or False?

    To split a statement into two or more lines use a space plus an underscore " _" as in the following:

    MessageBox. _
    Show _
    ("hello")
    Answer:
  • True
  • False
  • Question #7: Multiple Choice

    Which of the following code statements correctly embeds a quoted string within a quoted string?

    Answer:
    1. 
    MessageBox.Show("Hi \"Brian\".")
    2. 
    MessageBox.Show('Hi "Brian".')
    3. 
    MessageBox.Show("Hi \qBrian\q.")
    4. 
    MessageBox.Show("Hi ""Brian"".")
    5. 

    All of the above.

    Question #8: Multiple Choice

    The correct syntax for a declaritive variable assignment is?

    Answer:
    1. 
    Dim Married As String := "N"
    2. 
    Dim Married As String == "N"
    3. 
    Dim Married As String, Married = "N"
    4. 
    Dim Married As String = "N"
    5. 

    None of the above.

    Question #9: True or False?

    Both Subs and Functions are always methods of a class. A Sub does not return a value while a Function does.

    Answer:
  • True
  • False
  • Question #10: Multiple Choice

    What is the correct syntax for an if statement?

    Answer:
    1. 
    If x Then
    MessageBox.Show("hello")
    Else If Not x Then
    MessageBox.Show("goodbye")
    Else
    MessageBox.Show("what?")
    End If
    2. 
    If (x)
    MessageBox.Show("hello")
    ElseIf (Not x)
    MessageBox.Show("goodbye")
    Else
    MessageBox.Show("what?")
    End If
    3. 
    If x Then
    MessageBox.Show("hello")
    ElseIf Not x Then
    MessageBox.Show("goodbye")
    Else
    MessageBox.Show("what?")
    End If
    4. 
    If x Then
    MessageBox.Show("hello")
    ElseIf Not x Then
    MessageBox.Show("goodbye")
    Else
    MessageBox.Show("what?")
    5. 
    If (x)
    MessageBox.Show("hello")
    Else If (Not x)
    MessageBox.Show("goodbye")
    Else
    MessageBox.Show("what?")
    Question #11: Multiple Choice

    Which statement is the correct syntax to assign a string value to a string variable?

    Answer:
    1. 
    Team := "Raiders"
    2. 
    Team == "Raiders"
    3. 
    Team = 'Raiders'
    4. 
    Team = "Raiders"
    5. 
    Team == 'Raiders'
    Question #12: Multiple Choice

    Which code statement is the correct use of the comparison operator?

    Answer:
    1. 
    If x == True Then
      MessageBox.Show("x is true")
    End If
    2. 
    If (x = True)
      MessageBox.Show("x is true")
    End If
    3. 
    If (x == True)
      MessageBox.Show("x is true")
    End If
    4. 
    If x = True Then
      MessageBox.Show("x is true")
    End If
    5. 
    If (x == True) Then
      MessageBox.Show("x is true")
    End If
    Question #13: True or False?

    In .Net, a string can be null or empty. The .Net framework offers a static method in the string class: String.IsNullOrEmpty to check if a string is null or empty.

    Answer:
  • True
  • False
  • Question #14: Multiple Choice

    What are the logical operators?

    Answer:
    1. 
    • And
    • Or
    • Not
    2. 
    • &
    • &&
    • |
    • ||
    • !
    • ^
    3. 
    • And
    • AndAlso
    • Or
    • OrElse
    • Not
    • XOR
    4. 
    • And
    • Or
    • Not
    • XOR
    5. 
    • &
    • |
    • !
    • ^
    Question #15: True or False?

    In VB.Net you can declare and make use of same named-different case variables as in the following:

    Dim MyName As String
    Dim MYNAME As String
    Answer:
  • True
  • False
  • Question #16: Multiple Choice

    Which statement best describes VB.Net constants?

    Answer:
    1. 

    In VB.Net, you define constants with the Constant keyword. All constants are part of a class but you can have special global constants by making use of the special _Global class.

    2. 

    In VB.Net, you define constants with the Literal keyword. All constants are part of a class (no global constants) and you must create a class prior to accessing the constant using ClassName.ConstantName.

    3. 

    In VB.Net, you define constants with the Const keyword. All constants are part of a class (no global constants) but you can make a constant public and have access to it using ClassName.ConstantName so long as you have added the class to the project. This works even without creating the class as if the public constants were static, but you cannot use the Shared keyword.

    4. 

    In VB.Net, you define constants with the Const keyword. You can declare constants witin a class or globally outside a class. For class constants, you can have access to it using ClassName.ConstantName so long as you have added the class to the project.


    Intermediate

    8 Intermediate Level Questions

    Question #17: Multiple Choice

    Given these 3 lines of code:

    '1.
    Public Class Cyborg
    Inherits System.Object
    End Class
      
    '2.  
    Public Class Cyborg
    Inherits Object
    End Class
      
    '3.
    Public Class Cyborg
    End Class

    Which of the following statements is most accurate?

    Answer:
    1. 

    1 and 2 are equivalent.

    2. 

    1 and 3 are equivalent.

    3. 

    2 and 3 are equivalent.

    4. 

    All of the above. All three are equivalent.

    5. 

    None of the above. All three are not equivalent.

    Question #18: Yes or No?

    If you do not create a developer defined constructor, does VB.Net create an implicit constructor and initialize all member fields to their default values?

    Answer:
  • Yes
  • No
  • Question #19: Multiple Choice

    The method name of a constructor is?

    Answer:
    1. 

    Class_Initialize

    2. 

    ~ + class name, i.e. ~Person

    3. 

    New

    4. 

    Create

    5. 

    Same name as the class.

    Question #20: Multiple Choice

    Which of the following syntax templates is used for error handling?

    Answer:
    1. 
    Try
    Except
    Final
    End Try
    2. 
    Try
    OnFail
    OnFinal
    End Try
    3. 
    Try
    Catch
    Finally
    End Try
    4. 
    Try
    Handle Exception
    Do Final
    End Try
    5. 
    Try
    Exception
    Cleanup
    End Try
    Question #21: Multiple Choice

    What is the correct syntax for class inheritance?

    Answer:
    1. 
    Public Class Android
    End Class
     
    Public Class T-600 : Android
    End Class
    2. 
    Public Class Android
    End Class
     
    Public Class T-600
      Inherits Android
    End Class
    3. 
    Public Class Android
    End Class
     
    Public Class T-600 As Android
    End Class
    4. 
    Public Class Android
    End Class
     
    Public Class T-600(Android)
    End Class
    5. 
    Public Class Android
    End Class
     
    Public Class T-600
      Parent Android
    End Class
    Question #22: Multiple Choice

    Which of the following statements best describes by value and by reference parameters?

    Answer:
    1. 

    For parameters, you can optionally specify ByVal or ByRef. ByVal is the default if you don't specify.

    2. 

    For parameters, you can optionally specify ByVal or ByRef. ByRef is the default if you don't specify.

    3. 

    For parameters, you must specify either Val or Ref. There is no default.

    4. 

    For parameters, you can optionally specify Val or RefRef is the default if you don't specify.

    5. 

    For parameters, you can optionally specify Val or Ref. Val is the default if you don't specify.

    Question #23: Multiple Choice

    Which of the following statements is true?

    Answer:
    1. 

    To refer to the current instance of a class or structure, use the Self keyword.

    2. 

    To refer to the current instance of a class or structure, use the This keyword.

    3. 

    To refer to the current instance of a class or structure, use the Me keyword.

    4. 

    All of the above.

    5. 

    None of the above.

    Question #24: Multiple Choice

    Which code snippet is the correct syntax for declaring and using an associative array?

    Answer:
    1. 
    //Imports System.Collections.Generic
    Dim States As New _
    Dictionary(Of String, String)

    States.Add("CA", "California")
    States.Add("NV", "Nevada")
     
    MsgBox(States("NV"))
    2. 
    //Imports System.Collections.Generic
    Dim States As New Collection

    States.Add("CA", "California")
    States.Add("NV", "Nevada")
     
    MsgBox(States("NV"))
    3. 
    //Imports System.Collections.Generic
    Dim States As New _
    Collection(Of String, String)
      
    States("CA") = "California"
    States("NV") = "Nevada"
     
    MsgBox(States.Item("NV"))
    4. 
    //Imports System.Collections.Generic
    Dim States As New Collection(Of String)

    States.Add("CA", "California")
    States.Add("NV", "Nevada")
     
    MsgBox(States.Item("NV"))
    5. 
    //Imports System.Collections.Generic
    Dim States As New Array(String, String)

    States.Add("California", "CA")
    States.Add("Nevada", "NV")
     
    MsgBox(States.ListItem("NV"))

    Advanced

    5 Advanced Level Questions

    Question #25: Multiple Choice

    Which statement best describes pointer support in VB.Net?

    Answer:
    1. 

    VB.Net supports developer defined pointers. Use the * operator to declare a pointer data type. Use the & operator to return the current address of a variable.

    2. 

    VB.Net doesn't support pointers. The closest it comes is IntPtr which you use to get pointer handles on windows, files, etc.

    3. 

    VB.Net supports developer defined pointers. Use a carrot (^) to declare a pointer data type. Use the @ operator or Addr function to return the current address of a variable.

    Question #26: Multiple Choice

    Which answer best describes VB.Net's support for static members and clsasses?

    Answer:
    1. 

    VB.Net supports both static members and static classes (use the keyword Static). You can add a static method, field, property, or event to an existing class.

    2. 

    VB.Net supports static members only (use the keyword Shared).

    3. 

    VB.Net supports both static members and static classes (use the keyword Shared). You can add a static method, field, property, or event to an existing class.

    4. 

    VB.Net supports static classes only (use the keyword Static).

    5. 

    None of the above. VB.Net does not support static classes nor members.

    Question #27: True or False?

    With all .Net languaes, inlining is automatically done for you by the JIT compiler and in general leads to faster code for all programmers whether they are aware of inlining or not.

    Answer:
  • True
  • False
  • Question #28: Multiple Choice

    Which of the following statements best describes method overloading?

    Answer:
    1. 

    For method overloading, you use implicit overloading (no special syntax) .

    2. 

    For method overloading, you either use implicit overloading (no special syntax) or use the Overloads keyword. If you use the Overloads keyword, all overloaded methods with the same name in the same class must include the Overloads keyword.

    3. 

    For method overloading, you use the Overloads keyword. If you use the Overloads keyword, all overloaded methods with the same name in the same class must include the Overloads keyword.

    4. 

    For method overloading, you either use implicit overloading (no special syntax) or use the Override keyword. If you use the Override keyword, all overloaded methods with the same name in the same class must include the Override keyword.

    5. 

    For method overloading, you use the Implicit keyword. If you use the Implicit keyword, all overloaded methods with the same name in the same class must include the Implicit keyword.

    Question #29: Multiple Choice

    Given the following code snippet:

    Public Class Cyborg
    End Class
    Answer:
    1. 

    The finalizer method name must be ~Cyborg.

    2. 

    The finalizer method name can be any method name of your choosing so long as you use the finalizer keyword to indicate this is the finalizer method.

    3. 

    The finalizer method name must be Finalize.

    4. 

    The finalizer method name must be Destroy.

    5. 

    The finalizer method name must be Class_Terminate.

    Follow PrestwoodBoards on: 


    ©1995-2019 PrestwoodBoards  [Security & Privacy]
    Professional IT Services: Coding | Websites | Computer Tech